LET OP: Voor een juiste werking van deze website dient u JavaScript in te schakelen voor deze browser.
Website opnieuw laden

Stichting Stadsherstel Zwolle - Home

Home

De Stichting Stadsherstel Zwolle zet zich sinds eind 1999 in voor het behoud van waardevolle panden in de stad. De panden restaureren of herbouwen we zodanig dat ze helemaal passen in het straatbeeld en bij het karakter van de omgeving.

Inmiddels zijn er een aantal projecten afgerond en hebben we er nog een paar in voorbereiding. Als het aan Stadsherstel Zwolle ligt zullen er nog vele volgen om de karakteristieke Zwolse binnenstad te behouden.

Oprichting

De zorg voor achterstallig onderhoud in Zwolle ontstond met een bevlogen idee, het eerste uur: december 1996. Toen volgde een actieplan: "Werken aan de binnenstad" en de oprichting van Stichting Stadsherstel Zwolle in december 1999. Het bevlogen idee werd verder geconcretiseerd door het oprichten van een BV op 29 februari 2000. Daarna draagvlak creŽren, aandelen uitgeven en het beheer ervan onderbrengen bij de Stichting Administratiekantoor. Inmiddels is de realiteit van 2014 een geheel andere dan die in 2000. Mede door de toch wel lastige economische tijd is de BV in 2013 opgeheven en is er in 2014 enkel nog sprake van een Stichting als rechtspersoon, maar de bevlogenheid is gebleven!

Projecten

En dan het eerste project van destijds. De aankoop van Papenstraat 4 in maart 2000 en tegelijkertijd de officiŽle start van Stadsherstel Zwolle op 15 maart 2000. De toenmalige wethouder gaf het officiŽle startsein voor onze activiteiten. Het pand Papenstraat 4 werd door vele aanwezigen van binnen en buiten bekeken. De algemene gedachte was: Herstellen dat pand en liefst zo snel mogelijk! En dat is gelukt, op 21 mei 2002 vond de officiŽle opening plaats. Een volstrekt onrendabel pand werd in twee jaar tijd herschapen in een winstgevend object dat ook nog eens een aanwinst is voor het stadsbeeld! De gemeente Zwolle ondersteunde ons particulier initiatief en stelde er de eerste vier jaren een subsidie voor beschikbaar.

De strijd tegen verpaupering kon beginnen: doordachte plannen maken voor beurse plekken, met eigenaren onderhandelen, de technische staat controleren, overleggen met architecten enzovoort. Met tijd, geduld en tact hebben we al een aantal projecten opgeknapt. We gaan op dezelfde wijze onvermoeibaar verder met het opkopen, renoveren en opnieuw bestemmen van karakteristieke panden in de Zwolse binnenstad.

Zwolle heeft een binnenstad met allure. Monumenten bepalen het stadsgezicht. Toch zijn er ook karakteristieke panden die door achterstallig onderhoud verwaarloosd zijn. Maak maar eens een wandeling in de omgeving van de Korte Kamperstraat en de Papenstraat, het Kromme Jak, in de Kalverstraat of door ťťn van de steegjes op het Noordereiland. Voor deze beurse plekken lijkt de sloophamer het enige alternatief. En dat is jammer, want deze panden geven karakter aan de stad. Wanneer ze verdwijnen, verliest Zwolle een deel van haar historisch erfgoed en daarmee haar charme.

Powered by WEBCOMP